Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

GSK Türkiye, koçluğu kurumsal yapısının merkezinde tutuyor

Selim Giray: “Özellikle son 5 yıldır kurumsal başarımızın ekseninde dijital dönüşüm kadar, koçluk becerilerimiz de çok önemli bir yere sahip …

Selim Giray: “Özellikle son

Selim Giray: “Özellikle son 5 yıldır kurumsal başarımızın ekseninde dijital dönüşüm kadar, koçluk becerilerimiz de çok önemli bir yere sahip”

Uluslararası Koçluk Federasyonu ICF’in ülkemizdeki tek yetkili temsilcisi ICF Türkiye, “Dönüştüren Koçluk Hikayeleri” webinarının 16.’sında, küresel ilaç şirketi GSK’nınTürkiye Genel Müdürü Selim Giray’ı konuk etti.

Son 1,5 yıldır gerçekleşen ve ülkemizde bir ilk niteliği taşıyan bu etkinlik, 20’ye yakın holdinginin üst düzey yöneticisinin konuk edilmesi ve iş dünyasında koçluğu ileriye taşıyacak özgün uygulamaların ele alınmasıyla adından söz ettiriyor.

ICF Türkiye’nin yeni seçilen 2022-2024 Dönemi Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Emre Şentürk ve Yönetim Kurulu Üyesi Beyza Erdem Balcı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, dünyada 300 yıla, ülkemizde 67 yıla dayanan köklü geçmişiyle tanınan, bugün ülkemizde 1000 kişiye yakın çalışanı bulunan GSK’nın Türkiye’deki koçluk uygulamaları ele alındı.

Hayatın her anında iyilik, sağlık…

Konuşmasına kurum olarak “Hayatın her anında iyilik, sağlık” mottosuyla çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek başlayan Selim Giray, kurumsal yapılarının merkezinde yer alan koçluk sistemleriyle gurur duyduklarını da ekledi.

“Koçluk işini odak noktalarımızdan birisi olarak görüyoruz.”

Koçluk sisteminin GSK Türkiye’de uzun yıllar önce başladığının altını çizen Giray, sözlerine şöyle devam etti: “2014 yılında şirkete katıldığımda GSK koçluk konusunda zaten güçlü bir noktadaydı. Yıllar içerisinde üzerine ekleyerek daha da iyi bir noktaya getirdik. Koçluğu iş yapış tarzımızın merkezinde tutan bir organizasyon olarak, kantitatif sonuçlar kadar işin kalitesine odaklanarak kendi koçluk hikayemizi yazdık. “Hayatın her anında iyilik sağlık” sloganını gerçekleştirebilmek, gerektiğinde gecenin kaçı olursa olsun, bir hasta için koşturacak azme ve tutkuya sahip olabilmekten geçiyor. Bunun için de önce kendimize odaklanmamız, bu hikâyeye bireyden başlamamız gerek. Dolayısıyla biz koçluğu bir yöntem ve metodolojiden daha öte, çok daha kıymetli bir kavram olarak kabul ediyoruz.”

“Ayna” metaforu…

Moderatörlerin “Koçluk olgusunu ve kurumunuzda bu alandaki dönüşümü hangi metafor ile yanıtlamak istersiniz?” sorusunu “ayna” metaforuyla yanıtlayan Selim Giray sözlerine şöyle devam etti: “Koçluğun başarmaya çalıştığı şeyi en iyi anlatan ifade ‘ayna tutmak’tır diye düşünüyorum. Koçluk çalışmasında asıl amaç, kişinin kendisini biraz daha net görmesine ve tanımasına vesile olmak olmalıdır.”

Sözlerinin devamında değişimin, dönüşümün bitmediğini de vurgulayan Giray, şunları söyledi: “Aslında bu, eskilerin deyimiyle tekamüle doğru giden bir yolculuk; hayat devam ettiği sürece var olmaya devam edecek. Pandemi dönemi, hepimizin birlikte yaşadığı çok önemli bir dönüşüm dönemiydi; yeni koşullara ayak uydurmak, iş modelini evriltebilmek gibi birçok başlığı aynı anda yönetmemiz gerekti. Bu dönemde bizim için en önemli konu, koşullar ne kadar değişirse değişsin, çalışanlarımıza ‘Sen bunun merkezindesin’ diyebilmek ve aksiyonlarımızla bunu hissettirebilmek oldu. Biz şuna inanıyoruz; bireyi ne kadar katmanlı ne kadar donanımlı ve bağımsız karar alabilir, hayatını yönetebilir hale getirebilirseniz, işinizi de o kadar büyütürsünüz. Birey büyür, kurum olarak siz büyürsünüz, daha fazla lider yetiştirir ve daha fazla iş imkânları oluşturursunuz.”

Konfor alanlarına dikkat!

Koçluk sürecinde en büyük sancılardan birinin bireylerin konfor alanını korumak olduğunu vurgulayan Selim Giray;Değişim gerektiren durumlarda bireylerde, ‘Bir konfor alanım vardı sen şimdi bunu bozdun’ gibi insani, anlaşılabilir tepkiler olabiliyor. Bu noktada bunun çok doğal olduğunu ve değişime adaptasyon için çok sabırlı olmak gerektiğini hatırlamak gerek. İletişimi güçlü tutmak, tekrar tekrar dinlemek, konuşmak şart… Bugün artık dijital uygulamalar çok daha güçlü bir şekilde hayatımızda ve kesintisiz iletişim için bizlere çok önemli faydalar sağlıyor. GSK Türkiye olarak biz de uzaktan, dijital koçluk gibi yeni yöntemleri kullanmaya başladık ve bu alanda dünyadaki yenilikleri çok yakın takip ediyoruz. Özellikle son 5 yıldır kurumsal başarımızın ekseninde dijital dönüşüm kadar, koçluk becerilerimiz de çok önemli bir yere sahip” dedi.

Webinarın sonunda, farklı kurumlara ama özellikle yola yeni çıkanlara, kendi tecrübelerden yola çıkarak neler önerebileceği sorusunu da yanıtlayan GSK Türkiye Genel Müdürü Selim Giray, sözlerini şöyle tamamladı: “Tüm kurumlar koçluğun öneminin farkında olmalı. Koçluk insanın kendisiyle konuşabilmesine ön ayak olmaktır; bu yaklaşımın önemini bilmek kurumları geleceğe taşır.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı