Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Su Bazlı Baskı Boyası Nedir?

Bu haberin fotoğrafı yok

Bu boyalar içeriğinde alışılagelmişin dışında su bulunan ve kuruma esnasında içerisinde barındırdığı suyu vererek kurumayı sağlayan boya çeşididir. su bazlı baskı boyaları diğerlerinin aksine içeriğinde kimyasal barındırmadığı için kururken etrafa kimyasal salmaz bu yüzden de sağlığa zararlı değillerdir. Bu özelliklerinden dolayı kapalı veya kullanıma çabuk açılacak olan mekanlarda su bazlı baskı boyaları kullanılması diğer solvent boyaların kullanılmasına oranla daha çok önerilir.

Su Bazlı Boya Çeşitleri Nelerdir?

Mat Boyalar: Diğer adıyla plastik boyalar kaygan ve parlak olmayan, kolay ve sık sık silinemeyen, silinmesi doğru olmayan boyalardır.

İpek Mat Boya: Silinebilme açısından mat boyalara oranla daha kolaylık sağlayan ipek mat boyalar ıslak bir bezle silindikleri zaman sorun yaratmazken, herhangi bir kimyasal temizleyici uygulandığında renklerinde solma görülebilir.

Yarı Mat Boyalar: Hatalı olan, daha önce herhangi bir amaçla delinmiş veya zarar görmüş yüzeyleri düzeltmek için uygulanan alçı üzerine dekoratif amaçlı sürülen boyalardır. Kaygan özelliktedirler ve kolay silinebilirler.

Parlak Boyalar: Sentetik solvent boyalara alternatif olarak üretilmişlerdir. Ahşap kapı, pencere ve metal yüzeylerde kullanılırlar.

Su Bazlı Boyaların Özellikleri Nelerdir?

Bu boyalar yukarıda da belirtildiği gibi içerisinde kimyasal barındırmadıklarından dolayı solvent boyalara oranla daha sağlıklıdırlar. Yağlı boyalara oranla su bazlı baskı boyaları daha uzun ömürlüdürler. Yağlı boyaların zaman geçtikçe, kullanıldıkça parlaklıklarını kaybetmelerine karşın bu oran su bazlı boyalarda çok az, hatta neredeyse yoktur. Zaman geçtikçe üst üste sürülmek zorunda kalınan ve bir kaç kat haline gelen su bazlı boyalar, solvent boyaların aksine çatlama yapmazlar.

Solvent Boya İle Su Bazlı Boya Karşılaştırması

Sentetik esaslı boya uygulanan bir mekanın kullanıma açılması bir hafta gibi bir süreyi alırken, su bazlı boya kullanılan mekan bir kaç saat sonra kullanıma rahatlıkla açılabilir. Bu durum boyanın içerisinde su barındırması ve kururken etrafa solvent yerine içeriğindeki suyu bırakması nedeniyle koku yapmaz ve sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmazlar. Görünüş esas alınırsa su bazlı boyalar solvent boyalara göre daha parlak bir görünüşe sahiptirler ve bundan dolayı daha estetik bir görünüm yaratırlar.