Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siyah Zeytin

  Zeytin meyvesi dalındayken

 

Zeytin meyvesi dalındayken ve olgunlaşmamışken yeşil bir renge sahiptir. Olgunlaşma aşamalarına göre açık yeşilden daha koyu yeşile, sonrasında kahverengi tonları ve siyah renge ulaşır. Olgunlaşmalarının aşamaları bulunan ve yeşilken de belirli bir düzeyde olgunlaşmış olan zeytinler, hasat döneminde toplandıktan sonra, renk, cins ve irilik özelliklerine göre ayrılırlar. Bu ilk ayrım sonrasında, sofralık ve sıkmalık olarak ve yine çeşitli kıstaslara göre ikinci ve daha derin bir tasnif işlemi uygulanır. Farklı üretim teknikleriyle, farklı zeytin ve zeytinyağı üretimi için seçilen zeytinler ilgili birimlere yönlendirilirler.  Orijinal rengi yeşil olmasına rağmen, zeytin denildiğinde akla ilk gelen her zaman siyah zeytin olur. Bunun nedeni siyah zeytinin lezzet ve nefaset olarak, ülkemizde daha çok sevilmesi ve daha fazla tüketilmesinden kaynaklanır.

Siyah Zeytin Türleri Nelerdir?

Salamura, sele, kalamata, kırık, gemlik zeytinleri, en çok bilinen siyah zeytin türleri arasında yer alır. Bunun dışında da daha pek çok farklı türde siyah zeytinler de mevcuttur. Bununla birlikte en çok bilinen ve en çok tüketilen siyah zeytin türü salamura zeytindir. Adından da anlaşılacağı gibi, salamura yöntemiyle üretilir. Büyük tanklarda ya da özel olarak üretilmiş variller içerisinde, tuz ve su kullanılarak, üzerine bası uygulanarak aylar boyunca kapalı kalır. Bu sırada içerisinde ki acı suyu salgılayan zeytinler, aynı zamanda yumuşayarak tüketim için daha uygun hale gelir. Ardından kazandığı yüksek miktardaki tuz oranını azaltmak için yine özel su havuzlarında, istenilen lezzet seviyesine gelinceye kadar bekletilirler.

Siyah Zeytin Nasıl Saklanır?

Sofralarımızda benzersiz lezzetiyle en fazla yer verdiğimiz siyah zeytin türleri, uzun süreli kullanıma özel olarak ambalajlanırlar. Tüketim sırasında ambalajından, ihtiyaç nispetinde çıkarılmalı ve kalan kısmının ağzı kapatılarak serin, tercihen buzdolabında saklanmalıdır. Daha uzun süre tazeliğini ve nefasetini korumak için zeytinlerin türlerine göre bazı yöntemlerde mevcuttur. Bunların başında, zeytinin saklandığı kabın içerisine bir miktar bitkisel yağ koymak gelir. Tüm zeytinler için başvurulabilecek bir yöntem olan bitkisel yağ kullanımı, zeytin çeşidine göre farklı yağ çeşitlerinin kullanılmasını gerektirir. Siyah zeytinin içerisine, zeytinyağı konulmamalı ve başka bitkisel yağlardan bir miktar konulmalıdır.