Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fatih Eryılmaz Kıbrısİhracat Vergileri

İhracat vergileri, bazı mineral,

İhracat vergileri, bazı mineral, petrol ve tarım ürünlerinin vergisi hariç, artık büyük ölçüde kullanılmamaktadır. Bazı kaynak zengini ülkeler, gelirlerinin büyük bir kısmı için ihracat vergilerine bağımlıdır. Bununla birlikte, ihracat vergileri geçmişte yaygındı ve merkantilist ticaret politikalarının önemli unsurlarıydı. Ana işlevleri, geliri artırmaktan ziyade yurtiçi tedarikleri korumaktı. İhracat vergileri ilk olarak 1275 yılında İngiltere’de post ve yünlere dayatılan bir tüzükle tanıtıldı. 17. yüzyılın ortalarında, ihracat vergilerine tabi olan malların listesi 200’den fazla makaleyi içerecek şekilde artmıştı. 19. yüzyılda serbest ticaretin büyümesi ile ihracat vergileri daha az cazip hale geldi; İngiltere’de (1842), Fransa’da (1857) ve Prusya’da (1865) kaldırıldı. 20. yüzyılın başlarında, sadece birkaç ülke ihracat vergisi alıyordu.

 

İhracat vergileri artık ileri sanayi ülkelerinden ziyade genellikle hammadde üreten ülkeler tarafından karşılanmaktadır. Farklı döviz kurları bazen ihracat sektörlerinden gelir elde etmek için kullanılır. Genellikle vergilendirilen ihracatlar arasında kahve, kauçuk, palmiye yağı ve çeşitli mineral ürünler yer alır. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü gibi uluslararası kartellerin devlet tarafından kontrol edilen fiyatlandırma politikaları, ihracat vergilerinin bazı özelliklerine sahiptir.

 

İhracat vergileri yerli sanayiler için etkili bir koruma aracı görevi görür. Örneğin, orman ürünlerinin ihracatı ile ilgili Norveç ve İsveç görevleri, esas olarak öğütme, ağaç işleme ve kağıt üretimini teşvik etmek için toplanmıştır. Benzer şekilde, I.Dünya Savaşı’ndan sonra Hindistan’dan tabaklanmamış postların ihracatı ile ilgili görevler, Hint tabaklama endüstrisini teşvik etmek için toplandı. Bununla birlikte, bazı durumlarda, sömürgelerden yapılan ihracattan alınan vergiler, koloninin endüstrilerini değil, ana ülkenin sanayilerini korumak için tasarlanmıştır.

 

İhracat vergisini uygulayan ülke, dünya ihracatının sadece küçük bir kısmını sağlıyorsa ve rekabet koşulları hüküm sürüyorsa, ihracat vergisinin yükü, dünya fiyatını eksi vergiden ve diğer masraflardan alacak yerli üretici tarafından karşılanacaktır. Ancak ülke dünya üretiminin önemli bir bölümünü üretiyorsa ve iç arz düşük net fiyatlara duyarlı ise, üretim düşecektir. O zaman dünya fiyatları yükselme eğilimi gösterir ve bunun sonucunda hem yerli üreticiler hem de yabancı tüketiciler ihracat vergisini üstlenir. Bir ülkenin, belirli hammaddelerin tedarikindeki tekel konumundan yararlanmak için ihracat vergilerini ne kadar kullanabileceği, diğer ülkelerin ikame maddeleri veya yeni tedarik kaynakları bulmadaki başarısına bağlıdır.

İthalat Vergileri

İthalat vergileri en önemli ve en yaygın gümrük vergisidir. Yukarıda belirtildiği gibi, gelir veya koruma ya da her ikisi için alınabilirler, ancak tarifeler, gelir elde edilen ürünün ekonomik olarak verimsiz bir şekilde üretilmesini teşvik etme eğiliminde oldukları için gelir elde etmek için tatmin edici bir araç değildir. İthalat mevcut gelir tabanının büyük kısmını oluştursa bile, ekonomik olmayan korumayı önlemek için sadece ithalat tüketiminden ziyade tüm tüketimi vergilendirmek daha iyidir.

 

Fatih Eryılmaz İthalat vergileri artık gelişmiş ülkelerde önemli bir gelir kaynağı değildir. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde, 1808 yılında ithalat vergilerinden elde edilen gelirler, hükümet harcamalarının toplamının iki katına karşılık gelirken, 1837’de bu tür harcamaların üçte birinden azdı. 19. yüzyılın sonuna kadar ABD hükümetinin gümrük makbuzları, tüm makbuzlarının yaklaşık yarısını oluşturuyordu. Bu pay, II. Dünya Savaşı’nın patlak vermesinden önce tüm makbuzların yaklaşık yüzde 6’sına düşmüş ve o zamandan beri daha da azalmıştır.

 

Fatih Eryılmaz Bir tarife spesifik, reklam değer veya bileşik olabilir, yani her ikisinin bir kombinasyonu olabilir. Spesifik bir vergi, ithalatın birim başına belirli bir miktarda paraya karşılık gelen bir vergidir. Diğer yandan, bir reklam değer vergisi, ithalatın değerinin yüzdesi olarak hesaplanır. Reklam değer oranları tüm fiyat seviyelerinde sabit bir koruma sağlar (fiyatlar yurtiçi ve yurtdışında aynı oranda değişirse), belirli oranların gerçek yükü ithalat fiyatlarındaki değişikliklerle ters orantılıdır. Bununla birlikte, belirli bir görev ithal edilen bir metanın düşük derecelerini daha ciddi şekilde cezalandırır. Bu zorluk, ithalatın bitirme aşamasına (ör., Hammadde veya mamul mallar) göre ayrıntılı ve ayrıntılı bir şekilde sınıflandırılmasıyla kısmen önlenebilir. Ancak böyle bir prosedür son derece uzun ve karmaşık tarife çizelgeleri gerektirir. Belirli görevlerin uygulanması reklam değer oranlarından daha kolaydır, çünkü ikincisi, özellikle ithal edilen malların değerlemesi ile ilgili olarak genellikle idari sorunlar doğurur.

 

Tüm ithalat vergilerinin bir listesi genellikle bir gümrük tarifeleri çizelgesi olarak bilinir. Menşe ülkeden bağımsız olarak tüm ithalatlar için tek bir tarife programı uygulanır. Bu, numaralandırılmış emtiaların karşısındaki sütunda tek bir görevin listelendiği anlamına gelir. Çift sütunlu veya çok sütunlu bir tarife, menşe ülkeye göre farklı oranlar sağlar ve tarife anlaşmaları müzakere edilen ülkelerden gelen mallara daha düşük oranlar verilir. Çoğu ticaret anlaşması, en çok kayrılan ulusa verilen tavizler ne olursa olsun, anlaşmaya taraf olan tüm uluslara uzanan en çok kayrılan ulus maddesine dayanır.

 

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=RKWokIz0Wn8