Neden bazı çocuklar için okumak kolay, bazıları için zor? Bu uzak geçmişe sahip zor bir sorudur. Bunun zeka ya da tekrar ile ilgisi olmadığını biliyoruz. Ayrıca bir çocuğun okumasını engelleyen başka durumlar olduğunu da biliyoruz. Örneğin, bazı çalışmalar sosyoekonomik durum ile okuma başarısı arasında ciddi bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Sosyoekonomik koşullar ne olursa olsun, genel konuşma becerisi zayıf ve fonetikle ilgili zorlukları olan çocuklar da okumayı zor bulmaktadır. Peki bu farklılıkların nedeni nedir? Soyut sembolleri anlamlı seslere dönüştürmeyi nasıl öğreniriz? Bu bakımdan neden bazı çocuklar diğerlerinden daha iyidir?
Gizem ayrıca California Üniversitesi Fumiko Hoeft’teki psikiyatristin çalışmalarına da ilham verdi: Yapmaya çalıştıkları şey, beyin ağlarına bakarak ve çevremizdeki tüm faktörleri inceleyerek okuma yeteneğimizin nerede olduğunu bulmak.
Hoeft ve meslektaşları, 2014 yılında okuma yeteneğinin temellerini inceleyen üç yıllık bir çalışmanın sonuçlarını yayınladılar. Çalışmaya katılan çocukların bazıları okuma güçlüğü çekiyordu ve bazılarında risk faktörü yoktu. Bu çocuklar ayrıca kendini ifade etme testlerinden geçtiler. Çocukların ebeveynleri, çocuklarının evde davranışlarını tanımlayan bir anket doldurdu.
Bir çocuğun iyi okuyacağını öngören tek bir şey vardı: Beynin belirli bir bölgesinde “beyaz bir kitlenin” büyümesi. Peki bu “beyaz kitle” nedir? Beynin bölümleri arasında bilgi akışı sağlayan bir sistemdir. Hoeft beynin fonolojik kısmında bir artış gösterdi. Bu bölüm harfleri ve sesleri birleştirir ve eşleştirir. Hoefin’e göre, “beyaz birikintideki” büyüme kritik dönemde gerçekleşmezse, çocuk gördüklerini tekrarlamakta zorluk çekecektir.
Hoeft’in araştırması, çocuğun anaokulunda bulunduğu durum ne olursa olsun, önümüzdeki 3 yılın öğrenme alışkanlıklarının temelini oluşturacağını göstermektedir. Bu 3 yıl kritik bir dönemdir. Çocukta gecikme yaşanıyorsa, kendi kendini yönetmesine ve kendini ifade etmesine dikkat etmek ve karmaşık çözümler uygulamak gerekir. Kısacası, iyi okuma, okuma becerilerinin ve diğer becerilerin gelişiminin bir kanıtıdır. Daha detaylı bilgi için https://www.bizimkolej.com/blog/Okul-Oncesi-Egitimde-Reggio-Emilia-Waldorf-ve-Montessori-Egitimi adlı makaleyi okumanızı öneririz.