Karayollarında ulaşımı sağlamak amacıyla hareket halinde olan araçların; daha hızlı ve daha aktif bir performans sergilemesi konusunda asfaltların önemi oldukça büyüktür. Hammaddesi petrol olan asfaltın parafin, benzin ya da bütim gibi maddelerden oluşturulmakta olup; karayollarının temel materyali olarak da adlandırılmaktadır. Farklı farklı türleri de bulunan asfaltlar; genel olarak okside asfalt, sıvı petrol asfalt ve emülsiyon asfalt olarak adlandırılmaktadır. Bitümlü asfalt emülsiyon türünde yer alan asfalt seçeneği de yaygın olarak kullanılarak; ideal bir sonucu sağlaması ile de bilinecektir.
Herhangi bir asfalt türünün kullanılması ile beraber 4 mevsimde de dayanıklı olacak olan yollara sahip olunabilecektir. Aynı zamanda da herhangi bir biçimde eskimeyecek olan asfaltlar; sadece beklenmeyen durumlar karşısında çözülerek çukurlaşmaya ve hendek haline gelmeye de başlayacaktır. Bu tip hendekleşme süreci görüldüğü andan itibaren de yama yapma işlemi gerçekleştirilerek; tamir edilen bölgenin eskisi gibi olması da kolay bir çalışma sonrasında sağlanacaktır.
Soğuk Asfalta Yama Yapma Süreci
Soğuk yamaların uygulanacağı asfaltlar dahilinde ilk olarak var olan bölgenin daha derin bir biçimde kazılması gerekecektir. Bundan sonraki evrede de var olan alan düzleştirilerek asfaltın daha iyi oturması da sağlanacaktır. Düzlenen bölgeye dahil edilecek olan asfalt derz dolgu dahilinde daha dayanıklı bir konuma ulaşacak olan asfaltlar herhangi bir olumsuz durum olmadan fayda sağlamaya da devam edecektir. Aynı zamanda da yama esnasında kullanılacak olan polimer modifiye bitüm maddesinin kullanımı da araçlar için daha ideal sonuçları ortaya koyacaktır.
Asfaltlarda kullanılacak olan polimer modifiye bitüm materyalleri; asfaltların üst katmanlarına dayalı bir yarar sağlayacak türde varlık gösterecek olup; yol üst yapılarına araçların daha iyi oturarak daha fazla fayda göstermesini sağlama konusunda fayda sağlayan bir madde olarak da ifade edilecektir. Aynı zamanda da agrega soyulması durumunu da engelleyecek olan söz konusu madde; bununla beraber ondülasyon ve düşük sıcaklıkta meydana gelecek olan çatlaklıkların da baş göstermesini engelleyici özellikleri ile de ilgi duyulan ve sık sık kullanılan malzeme olarak da ifade edilmektedir.