Narın, insan sağlığına pek çok faydası vardır. Çekirdeği, tanesi, kabuğu, suyu her biri ayrı ayrı insan vücuduna fayda etmektedir. Vücudu mikroplara karşı korur ve vücudun direncini artırır. Birçok hastalığa devadır. Nar, C vitamini, demir ve potasyum içerir. Kolesterol ve şekeri dengeler. Kanserli olan hücrelerin gelişmesine engel olur. Nar, kalp sağlığının korunmasına da yardımcı olur.
Nar suyu, vücudun günlük C vitamini ihtiyacının %25’ini karşılar. İsmi Kuran-ı Kerim’de de geçer. Bu nedenle halk arasına “cennet meyvesi” olarak da adlandırılır. Günlük olarak tüketildiğinde, yorgunluğu giderir ve zindelik verir.
Narın Yararları:
Nar meyvesinin içi de dışı da insan sağlığına faydalıdır. Kabuğu cildi yumuşatır ve vücudu enfeksiyonlardan korur. Öksürüğe ve ülsere iyi gelir. Kabızlığı giderir ve akciğeri temizler. Kalp ve mide ağrılarının giderilmesine, yardımcı olur. Genel anlamda vücutta bulunan damarların sertleşmesini engelleyerek, her hangi bir kalp ve damar rahatsızlıklarına engel olur. Vücutta damar tıkanıklığına neden olan enzimleri engeller. Tansiyon düşürücüdür.
Nar bir nevi doğal antibiyotik olduğu için günde 1 bardak sıkılarak suyunun içilmesi, kalp ve damar hastalarına iyi gelir. Grip rahatsızlığına karşı vücudun destekçisidir. Kış aylarından önce nar sıkılarak ya da normal yolla tüketilerek gribe karşı direnç kazanılır. Prostat kanserine yakalanmayı engeller. Kabuğu kaynatılıp, suyu bal ile karıştırılarak içildikten sonra ishali keser. Ayrıca taneler içindeki beyaz tabaka da mideye iyi gelir. Ekşi nar pekmezi bal ile karıştırılarak, düzenli bir şekilde tüketildiğinde mide iltihabı iyileşir. Bu karışımın faydalı olması için, aç karnına tüketilmelidir. Yemekten sonra yenilen 1 tane nar hazmı kolaylaştırır. Midedeki değişikliklerden dolayı ortaya çıkan kusma, bulantı gibi durumlarda ekşi nar yemek, iyi gelir. Ciltte meydana gelen yaraları önler.