Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bir Kafka Klasiği: Dönüşüm

  Metamorfoz ya da

 

Metamorfoz ya da değişim olarak da geçen bu eser, Franz Kafka’nın eserleri arasında en çok bilinenidir. 1915 senesinde yayınlanan  Dönüşüm romanı, baş kahramanın bir sabah kendisinin böceğe dönüştüğünü görmesiyle başlar. Gregor Samsa’nın başkalaşmış bedeni ile bile günlük işlerini düşündüğünü görüyoruz. Yazarın kitaptaki bu tasviri, insanın hangi durumda olursa olsun yine sorumluluklara sahip olacağını ve sorumlulukların insana yük olduğunu gösteriyor.

Kitaptaki en çarpıcı bölüm kuşkusuz ki Gregor Samsa’nın ailesindeki bireylerin davranışlarıdır. Buradaki davranışları pek çok farklı şekilde yorumlayabiliriz. Bunlardan ilki çevremize gösterdiğimiz kalıplar dışına çıktığımızda insanlara ne kadar yabancılaştığımız yorumu olacaktır. Bir diğeri yorum oldukça uçuktur. Bu yoruma göre, insanın içinde yalnızca kendine gösterdiği bir yan olduğu  ve Samsa’nın odanın içerisinde aslında kendine gösterdiği yüzünü fark ettiği görülür. Böcek imgesi bu yoruma göre insanın kendine gösterdiği yüzüdür.

Bu kitabı en iyi anlatan kelime hangisi diye sorarsanız, “yabancılaşma” cevabını veririz. Baş karakterin çevresindeki insanlardan daha çok kendisine yabancılaşmış olduğunu görürüz. Kendine yabancılaşan insan dışarıya da yabancılaşacağı içim toplumsal olarak dışlanır. Eserde en çok sevdiği kişilerin bile ona ne kadar çok yabancılaştığını da görürüz. Bu da onu mutlak sona yani ölüme sürükler.

Eserleri ile Kafkaesk adı verilen bir terimi ortaya çıkaran yazarın hayatı da eserleri kadar ilgi çekicidir.

Franz Kafka Kimdir?

1883 yılının Temmuz ayında Prag’da dünyaya gelen yazar, eserleri ile edebiyatın önde gelen yazarlarındandır.

  1. Yüzyılın modern edebiyatının öncülerindendir Franz Kafka. Yaşadığı dönemde hak ettiği ilgiyi göremeyen yazar, en yakın arkadaşına öldükten sonra eserlerini yakmasını söylemiştir. Arkadaşı dediğini yapmayarak eserlerini yayınlamıştır ve öldükten sonra hak ettiği ilgiyi görmeye başlamıştır. Dönüşüm eseri ise 20. yüzyıldaki sanayi toplumunun bireyi nasıl yalnızlaştırdığını anlatır. 2 erkek kardeşini çok küçük yaşlarda kaybeden Franz Kafka, kız kardeşini ise Nazi Almanya’sına kurban etmiştir.

Eserleri kadar hayatı da bir o kadar çarpıcı olan bu yazar, mutsuz ve kötü anıların çoğunlukta olduğu bir çocukluk geçirmiştir. Babasıyla anlaşamayan ve sorunlar yaşayan bu yazarın babası oldukça baskıcı olduğunu ve ona karşı olumsuz tutumlar sergilediğini eserlerinde dile getirdi. Yazarla babasının arasındaki ilişkinin olumsuzluğun en büyük sebebini Babaya Mektup eserinde dile getirdiğini görüyoruz. Bu esere göre babasının onu olduğu gibi kabul etmemesi Kafka’yı derinden yaralar. Kafka’ya göre babası onu ancak ona yaraşan işler yaptığı zaman takdir eder.

Lise eğitiminden sonra 5 senelik hukuk eğitimi gören Kafka, staj yaparak ceza hukuku alanında ilerleme gösterdi. Hayatında birkaç kere başarısız aşk girişimleri olan Kafka, evli bir kadın olan Milena’yla mektuplaşmaya başlamış ve birkaçı sene sürdürmüştür. İmkansız aşkın en hüzünlü halini yaşayan Kafka’nın acılarını, Milena’ya Mektuplar eserinde ruhumuzun son demine kadar hissedebiliyoruz. Ünlü bir eseri olan Milena’ya Mektuplar, Kafka’nın kendi kaleminden Milena’ya yazdığı mektuplardan oluşmaktadır.

En çok bilinen eseri olan Dönüşüm’ün yanı sıra pekçok eser yazmıştır. Dava, Şato, Amerika, Milena’ya Mektuplar, Babaya Mektup, Taşrada Düğün Hazırlıkları, Çin Seddi, Bir Akademiye Raporu eserlerinden bazılarıdır. Yaşamıyla, kitapları kadar adından oldukça fazla duyuran Franz Kafka döneminin çok ilerisinde bir yazardı. Döneminin çok ilerisinde olan bu yazar bu yazardan esinlenerek Kafkaesk adı verilen bir terim ortaya çıkmıştır.

Kafkaesk

Adını Franz Kafka’nın romanlarından alan Kafkaesk, korkutucu ve tehlikeli anlamına gelir. Kafka’nın eserleri ile özdeşleşen bu sıfat, olay örgüsünde yer alan insanlardan uzaklaşma durumunu ifade eder. Kendi içine dönme, izolasyon, dışlanma gibi anlamları da vardır.

Dönüşüm Fiyatları

Günümüzde yükselen enflasyonlarla uygun fiyatlı kitap bulmak oldukça zorlaşmıştır. Dönüşüm kitabı Franz Kafka’nın en önemli eserlerinden biridir. Kitabın fiyatları diğer kitaplara göre daha uygundur. Bunun nedeni Dönüşüm kitabının sayfa sayısının diğer romanlara göre daha az olmasıdır. Köklü yayınevlerinin çıkardığı kitap uygun fiyatlarla herkesin sahibi olabileceği bir kitaptır. Yaşadığı dönemde hak ettiği ilgiyi maalesef ki göremeyen bu yazar, insanın hayatı boyunca mutlaka en az bir kere okuması gereken pek çok eser yazmıştır. Başta Dönüşüm olmak üzere Kafka’nın yazdığı birbirinden farklı esere internet sitesi aracılığı ile erişebilirsiniz.