Hangi Taşıtlar Araba Kapsamına Girer?
Gündelik hayatta yokluğunun da varlığının da ayrı bir dert olduğu, trafik çilesi, park sorunu, maddi olarak masrafları ve bakımları gibi zorluklarına rağmen yaşanan çağın lüksü değil, ihtiyaçlarındandır araba. Bir yerden başka bir yere varabilmeyi sağlayan taşıtlar, tekerleğin icadıyla başlayan tarihsel süreçten günümüze teknolojinin de gelişmesiyle çok ciddi yatırımlar ve adımlarla ilerlemektedir. Birçok marka yeni tasarımlar üreterek gündelik hayatı kolaylaştırmak, konforu sağlamak, yakıt tasarrufu yapmak gibi avantajlar sunmaktadırlar. İhtiyaca göre hususi veya ticari olarak seçenekleriyle çoğu kişi tarafından de tercih edilmektedirler.
Araç ve Taşıt Nedir?
Türk Dil Kurumu tanımına göre tekerlekleri olan, motorlu veya motorsuz tüm taşıtlara araç denmektedir. Karayolları Trafik Yönetmeliği’ ne göre taşıt ise, karayolunda insan, hayvan, yük taşımaya yarayan araçlar olarak tanımlanmaktadır. Araç, taşıt, araba, otomobil gibi terimlerin anlamları sıklıkla karıştırılmakta hatta bazı terimler birbirinin eşanlamlısı gibi zannedilebilmektedir.
Araba Kapsamına Giren Taşıtlar
Otomobil
Sürücüsüyle birlikte en fazla 9 kişinin yolculuk edebileceği, kişi taşıma maksadıyla üretilmiş motorlu araçlara denir.
Taksi
Otomobille aynı şartlara sahip olmasına ilaveten ticari maksatla kullanılan, Bakanlık kontrolünden geçen ve ticari M1 sınıfı olan araçtır.
Taksi Dolmuş
Şoför dâhil en fazla 9 kişilik oturma kapasitesine sahip, kişi başı ücretle çalışan ve M1 ticari sınıfı araçlardandır.
Minibüs
Şoförle dâhil 9′ dan 15 kişiye kadar oturma yeri kapasiteli kişi taşıyan ticari motorlu araçtır.
Kamyonet ve Panel Van
En fazla 3500kg ağırlık taşıma kapasitesi olan, yük taşıma maksadıyla üretilmiş sürücü yeri ve sürücü yanı oturma yeri gövdeyle birleşiktir. Eğer ek olarak fazladan oturma yerine sahipse de panel Van adını alır.
Kamyon
En fazla 3,5 tona kadar yük taşıma kapasitesine sahip, yük taşıma amaçlı üretilmiş motorlu araçlara denir.