Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hasır Tellerin Sanatsal Kullanımı

Sanat birçok farklı malzeme

Sanat birçok farklı malzeme kullanılarak yapılabilmektedir. Bununla birlikte bu malzemelerin illaki boya veya kağıt gibi geleneksel malzemelerden olması gerekmemektedir. Bazı sanatçılar günümüzde artan bir oranda göreceli olarak yeni bir sanatsal malzeme olan hasır teli kullanmakta ve göz alıcı sanatsal eserler yaratmaktadırlar.

Tel uzun ince metal sicimlerinin ısıtma ve gerilme süreci ile ortaya çıkarılmasıdır. Hasır teller başta güvenlik, elektronik, fabrika alanları ve filtreleme gibi sektör ve alanlarda yoğun bir şekilde kullanılmaktadırlar.

Hasır Telden Heykeller

Hasır telin sanatta birçok kullanım alanı mevcuttur. Hasır telin şeklini değiştirerek telden heykel dahi yaratabilirsiniz.

Aslında hasır telin sanatta kullanılması yeni değildir. Binlerce yıl önce Mısırlılar telleri takı eşyaları ve mücevher yapımında kullanıyorlardı.

Yine de hasır teli heykel sanatına uygulayarak bu malzemeyi geniş kitlelerle buluşturan ilk kişi Alexander Calder’dir (1898 – 1976). Günümüzdeki en ünlü sanatçı ise harika hayvan heykellerini yaratan Elizabeth Berrien’dir (1950 – ). Berren bu eserler için dokuma ve örme gibi tekstil üretim süreçlerini adapte ettiği teknikleri kullanmaktadır.

Hasır TeldenHeykel Yapımıiçin Aletler

Hasır tel şekillenebilir yapısıyla çok yönlü bir sanat malzemesidir. Bükülebilir, kaplanabilir veya diğer tellerin etrafına sarılabilirler. Sanatçılar hasır tellerden küçük eserlerden tutunda bütün bir odayı kaplayacak devasa eserler yaratabilirler.

Hasır telden heykel yapmak için çok fazla alete ihtiyaç duymazsınız. Daha kolay kesilebilir özellikle olan alüminyum hasır teller tercih edildiğinde sert ve zor kesilen tellerle uğraşmak zorunda kalınmayacaktır. Tel kesiciler ve penseler çeşitli kalınlıklardaki hasır telleri biçimlendirme için yeterli olacaktır. Kesim esnasında oluşabilecek kazaları önlemek için güvenlik gözlüklerinin olması da son derece önemlidir.

Sanatsal Üretim Yöntemi

Hasır telden heykel yapmanın en kolay yollarından birisi objenin ilk olarak dış hattını telle ortaya çıkarmaktadır. Tel aynı bir kalemle üç boyutlu resim yapılmış hissi verecektir. Bu şekilde örneğin bir ev veya araba taslak gibi ortaya çıkarılabilir. Sonrasında hasır telinizi giydirebilir veya en baştan itibaren hasır telinize şekil vermeye başlayabilirsiniz. Fakat hasır tel kullanırken tel çapı büyük olan ürünler tercih edilmelidir. Aksi halde hasır teli şekillendirirken kolaylıkla kırabilirsiniz.

Makalemizde belirttiğimiz gibi hasır teller sadece ekonominin sayısız endüstrisinde kullanım alanı bulmakla kalmayan, aynı zamanda modern sanatta da kendine yer bulan popüler bir üründür. Bunun altında yatan temel nedenler ise çok farklı boyutta ve malzeme ile üretilebilmesinde, ayrıca kolayca şekillendirilebilmesinde yatmaktadır.Kaynaklı hasır tel ve daha fazla bilgi için lütfen bize ulaşınız.